Κάστανο, ο ξηρός καρπός του χειμώνα.

Διατροφική αξία του κάστανου 



Προέλευση
Προέρχονται από τα ιθαγενή ορεινά δάση της Κίνας, Ιαπωνίας, της Ευρώπης και της Νότια Αμερικής. Η επιστημονική ονομασία : Castanea sativa.

Διατροφικά χαρακτηριστικά
Τα κάστανα θεωρούνται ως μη-ξηροί καρποί διότι με βάση τα
θρεπτικά τους συστατικά δεν μοιάζουν με τα συγγενικά δέντρα ξηρών καρπών. Αποτελούνται κυρίως από άμυλο, σε αντίθεση με άλλους σπόρους και ξηρούς καρπούς, που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες, πρωτεΐνη και λίπος. Η σύνθεση των θρεπτικών συστατικών του κάστανου είναι σχεδόν ίδια με εκείνη των βασικών αμυλούχων τροφών όπως η πατάτα, η γλυκοπατάτα, το γλυκό καλαμπόκι, η μπανάνα κ.λπ., Παρόλα αυτά εξακολουθεί να είναι καλή πηγή μετάλλων, βιταμινών και καλής ποιότητας πρωτεϊνών.

Σύγκριση διατροφικής αξίας ορισμένων ξηρών καρπών ανά 3τεμ κάστανου (30γρ)

Θερμίδες
Λίπος
Macadamias
204
21γρ
Φουντούκια
178
17γρ
Αμύγδαλα
163
14γρ
Φιστίκια
161
14γρ
Φιστίκια Αιγίνης
158
13γρ
Κάσιους
157
12γρ
Κάστανο
64
3γρ

Οφέλη

  1. Τα κάστανα, σε αντίθεση με άλλους ξηρούς καρπούς και σπόρους, είναι σχετικά χαμηλότερα σε θερμίδες. Περιέχουν το ένα τρίτο των θερμίδων από τα φιστίκια και τα κάσιους!
  2. Έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε λίπος, το 99% είναι χωρίς λιπαρά.
  3. Είναι πολύ καλή πηγή διαιτητικών ινών: παρέχει 8,1 g (περίπου 21% του RDI) ανά 100 g.
  4. Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε σύνθετους υδατάνθρακες.
  5. Θρεπτικά είναι παρόμοια με το καστανό ρύζι .Περιγράφεται ως <<ένα σιτάρι που φυτρώνει σε δέντρο>>
  6. Είναι εξαιρετικά πλούσια σε βιταμίνη C. Τα 100 γρ κάστανου παρέχουν 43 mg βιταμίνης C (το 72% του DRI).
  7. Αποτελούν πλούσια πηγή φυλλικού οξέος. Τα 100γρ κάστανου περιέχουν 62μg φυλικού (15.5%)
  8. Είναι πλούσια πηγή μονο-ακόρεστων λιπαρών, όπως το ελαϊκό οξύ (18: 1) και παλμιτελαϊκό οξύ (16: 1).
  9. Είναι μια εξαιρετική πηγή μετάλλων όπως ο σίδηρος, το ασβέστιο, το μαγνήσιο, το μαγγάνιο, ο φώσφορο και ο ψευδάργυρος. Είναι επίσης μια πολύ καλή πηγή καλίου (518 mg / 100 g).
  10. Επιπλέον, είναι πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Τα 100 γρ παρέχουν το 11% της νιασίνης, το 29% της πυριδοξίνης (βιταμίνη Β-6), το 100% θειαμίνης και το 12% της ριβοφλαβίνης.
  11. Είναι ελεύθερα σε γλουτένη.
  12. Τα Κινέζικα κάστανα (C.mollissima) είναι καλές βιταμίνης Α: παρέχει 202 IU ανά 100 g.

Διατροφική αξία του κάστανου ανά 100γρ 
Θρεπτική αξία
Ποσοστά από το RDA
Ενέργεια
213 Kcal
11%
Υδατάνθρακες
45.54 g
35%
Πρωτεΐνες
2.42 g
4%
Ολικό λίπος
2.26 g
10%
Χοληστερόλη
0 mg
0%
Διαιτητικές ίνες
8.1 g
21%
Βιταμίνες
Φυλλικό οξύ
62 µg
15.5%
Νιασίνη (Β3)
1.179 mg
7%
Παντοθενικό οξύ (Β5)
0.509 mg
11%
Πυριδοξίνη (Β6)
0.376 mg
29%
Ριβοφλαβίνη (Β2)
0.168 mg
13%
Θειαμίνη (Β1)
0.238 mg
20%
Βιταμίνη A
28 IU
1%
Βιταμίνη C
43 mg
72%
Ηλεκτρολύτες
Νάτριο
3 mg
0%
Κάλιο
518 mg
11%
Μέταλλα
Ασβέτιο
27 mg
3%
Χαλκός
0.447 mg
50%
Σίδηρος
1.01 mg
13%
Μαγνήσιο
32 mg
8%
Μαγγάνιο
0.952 mg
41%
Φώσφορος
93 mg
19%
Ψευδάργυρος
0.52 mg
5%
Φυτο-Θρεπτικά
Φυτο-στερόλες
22 µg
--
Source: USDA National Nutrient data base

Σόνια Παρασκευοπούλου
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ακολουθήστε μας

Twitter Facebook Google Plus LinkedIn RSS Feed Email Pinterest tumblr Instagram Odnoklassniki

Διαφήμηση

.

Διαφημίσεις

Followers

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Συνολικές προβολές σελίδας

Copyright © Two ChiChis | Powered by Blogger
Design by Lizard Themes | Blogger Theme by Lasantha - PremiumBloggerTemplates.com