10 τρόφιμα που σας αυξάνουν την πεινά ακόμα περισσότερο

10-trofima-pou-sas-afxanoun-tin-peina-akoma-perissotero-TwoChiChis

Ποιος είναι ο υπ 'αριθμόν εχθρός στην απώλεια βάρους; Η απάντηση είναι η υπερκατανάλωση τροφής, κάτι που έχουμε κάνει σχεδόν όλοι επανειλημμένα. Υπάρχουν όμως τρόποι να προλάβετε αυτές τις καταστάσεις.
H υπερκατανάλωση τροφής μπορεί να γίνει είτε με τα υγιεινά τρόφιμα είτε με τα ανθυγιεινά, αυτό που μας ενδιαφέρει ουσιαστικά είναι ποια τρόφιμα τροφοδοτούν ευκολότερα το αίσθημα της πείνα. Ναι, δυστυχώς, αυτό είναι μια πραγματικότητα. Τα πραγματικά ‘’επικίνδυνα’’ τρόφιμα στη διατροφή, ξεκινούν ένα φαύλο κύκλο που αυξάνει την επιθυμία για περισσότερο φαγητό ακόμη και όταν έχετε μόλις φάει.
Η πείνα προκαλείται από μια σειρά παραγόντων που εκτείνεται πέρα από το άδειο στομάχι. Το άγχος, η αφυδάτωση, η έλλειψη ύπνου και φυσικά όλες αυτές οι φωτογραφίες με τα φαγητά στο Instagram κάνουν την κοιλία να γουργουρίζει. Σε αυτό το άρθρο θα σας παρουσιάσω 10 φαγητά τα οποία αντί να σας χορτάσουν, θα σας κάνουν να πεινάσετε ακόμη περισσότερο!

1. Τα υποκατάστατα ζάχαρης
Με απλά λόγια η ζάχαρη είναι εθιστική, θα σας κάνει να θέλετε ακόμη μεγαλύτερη ποσότητα. Δυστυχώς, μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση προϊόντων με τεχνητά γλυκαντικά και τα υποκατάστατα ζάχαρης (τα οποία βρίσκονται σε διαιτητικά προϊόντα και σε αναψυκτικά) μπορεί να αυξήσουν την όρεξή σας, προκαλώντας αυξημένη κατανάλωση θερμίδων με την πάροδο του χρόνου. Μία μελέτη από την Yale Journal of Biology and Medicine διαπίστωσε ότι όσο αυξάνεται η πρόσληψη φαγητών με γλυκιά γεύση, τόσο μεγαλώνει και η επιθυμία για την κατανάλωση τους. Κατά συνέπεια απαλλαγείτε από τα ‘’διαιτητικά’’ προϊόντα και προτιμήστε έναν πιο υγιεινό τρόπο διατροφής.

2. Αλκόολ
Όλοι γνωρίζουμε ότι το αλκοόλ μπορεί να μειώσει τις αναστολές μας και να μας επιτρέψει να κάνουμε ατασθαλίες. Στην πραγματικότητα, στο Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Λίβερπουλ διαπίστωσαν ότι ακόμα και δύο ποτά μπορεί να αυξήσουν σημαντικά την ποσότητα της τροφής που καταναλώνουμε διότι αλλάζει την αντίληψή μας για τα τρόφιμα. Επί το πλείστον είναι κόλπα του εγκεφάλου, που κάνουν τα φαγητά να φαίνονται πιο γευστικά από ότι είναι στην πραγματικότητα.
3. Σούσι

Οι απλοί υδατάνθρακες όπως το επεξεργασμένο άσπρο ρύζι αφομοιώνεται πολύ πιο γρήγορα από ό, τι οι σύνθετοι υδατάνθρακες, κάτι που μπορεί να έχει καταστροφικές επιδράσεις στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας, εξηγούν οι ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ. Ακόμα και η μέτρια κατανάλωση σούσι που περιέχει λευκό ρύζι μπορεί να μας κρατήσει γεμάτους για ένα σύντομο χρονικό διάστημα και στη συνέχεια θα μας προκαλέσει μεγαλύτερη πείνα. Για να διατηρήσετε τον εαυτό σας υγιή και να εξακολουθείτε να απολαμβάνεται μερικές ιαπωνικές λιχουδιές, προσπαθήστε να στραφείτε στο καφέ ή μαύρο ρύζι.
4. Το άσπρο ψωμί

Πιστεύω πως όλοι είμαστε λάτρεις του λευκού τραγανού ψωμιού. Αυτή όμως η ‘’λατρεία’’ μπορεί ύπουλα να αύξηση την πρόσληψη θερμίδων, αυξάνοντας την όρεξή. Μπορεί να μην παρατηρήσετε την αλλαγή αν παρακολουθείτε παράλληλα τηλεόραση. Όσο μεγαλύτερη γίνεται η κατανάλωση του άσπρου ψωμιού τόσο μεγαλώνει και η επιθυμία για ακόμη περισσότερο. Όπως εξηγεί μία μελέτη, οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες ενεργοποιούν την πείνα, την επιβράβευση καθώς και τον «εθισμό» σε αυτά στον εγκέφαλο, κάνοντάς σας να αισθανθείτε πιο ευτυχισμένοι όταν καταναλώνεται περισσότερα από αυτά τα τρόφιμα. Αντ 'αυτού, επιλέξτε προϊόντα ολικής άλεσης τα οποία θα σας κρατήσουν χορτάτους για περισσότερη ώρα και δεν δημιουργούν τόσο μεγάλη αυξομείωση στα επίπεδα γλυκόζης του αίματος.

5. Λευκά ζυμαρικά
Τα λευκά ζυμαρικά λειτουργούν το ίδιο με τα λευκά ψωμιά. Προτιμήστε ζυμαρικά ολικής άλεσης ή σίκαλης.

6. Δημητριακά για παιδιά
Τα παιδικά δημητριακά πρωινού είναι φτιαγμένα από λευκό αλευρά σε συνδυασμό με την μεγάλη ποσότητα ζάχαρης αυτό έχει σαν συνέπεια την αυξομείωση των επιπέδων της ινσουλίνης. Προτιμήστε δημητριακά ολικής άλεσης, σίκαλης, βρώμη ή μουσλι.

7. Χυμοί φρούτων
Αυτά τα «υγιεινά» αναψυκτικά περιέχουν όλη τη ζάχαρη των φρούτων αλλά κανένα ίχνος από φυτικές ίνες. Αυτό σημαίνει ότι πίνοντας ένα ποτήρι χυμό μπορεί να επέλθει γρήγορη αυξομείωση στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, κάτι που οδηγεί σε υπογλυκαιμίες και μεγαλύτερη πείνα. Προτιμήστε να φτιάξετε ένα smoothie χρησιμοποιώντας ολόκληρα φρούτα, φυστιβούτυρο  και ξηρούς καρπούς ώστε να εξισορροπήσετε τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα σας και να ενισχύσετε το αίσθημα του κορεσμού.

8. αλμυρά σνακ
Σας έχει συμβεί να θέτετε κάτι γλυκό μετά από αλμυρό σνακ (πχ. Πατατάκια); Πιστεύω πως η απάντηση είναι Ναι!!!
Υπάρχει ένας λόγος που γίνεται αυτό. Τα πατατάκια, πρέτζελς και άλλα αλμυρά σνακ πέπτονται πολύ γρήγορα λόγω των απλών υδατανθράκων που περιέχουν και μπορεί να αυξομειώσουν τα επίπεδα ινσουλίνης.

9. Φαστ φουντ
Μπορεί να σας ακουστεί περίεργο αλλά κάθε συστατικό πίσω από τον πάγκο των φαστ φουντ έχει σχεδιαστεί ώστε να αυξήσετε την μερίδα σας. Για παράδειγμα τα τρανς λιπαρά ερεθίζουν το έντερο, ενδεχομένως αλλοιώνοντας την ικανότητα του σώματος να παράγει νευροδιαβιστατές (ντοπαμίνη και σεροτονίνη). Παράλληλα ο γαστρεντερικός σωλήνας απορροφά το σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης (που βρίσκονται συνήθως σε ψωμάκια, καρυκεύματα και επιδόρπια) γρήγορα, προκαλώντας αύξηση της ινσουλίνης και ακόμα μεγαλύτερο αίσθημα το της πείνας. Τέλος, η μεγάλες ποσότητες αλατιού που χρησιμοποιούν τα φαστ φουντ μπορεί να προκαλέσουν αφυδάτωση, τα συμπτώματα της οποίας μιμούνται αυτές της πεινάς, έτσι είναι εύκολο να ξεγελαστείτε και να πάτε για δεύτερο γύρω φαγητού.

10. MSG
Το πρόσθετο MSG (γνωστό και ως γλουταμινικό Μονο-νάτριο) το προσθέτουν για την ενίσχυση της γεύσης, βρίσκεται κυρίως στο κινέζικο φαγητό μπορεί να βρεθεί και σε άλλα τρόφιμα συμπεριλαμβανομένων των κονσερβοποιημένων λαχανικών, σούπες, επεξεργασμένα κρέατα, ακόμη στην μπύρα και παγωτό. Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύεται στο Journal Obesity, οι άνθρωποι που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες MSG είχαν σχεδόν τρεις φορές μεγαλύτερες πιθανότητες να είναι υπέρβαρα σε σύγκριση με όσους δεν το κατανάλωναν καθόλου.


Σόνια Παρασκευπούλου
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ακολουθήστε μας

Twitter Facebook Google Plus LinkedIn RSS Feed Email Pinterest tumblr Instagram Odnoklassniki

Διαφήμηση

.

Διαφημίσεις

Followers

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Συνολικές προβολές σελίδας

Copyright © Two ChiChis | Powered by Blogger
Design by Lizard Themes | Blogger Theme by Lasantha - PremiumBloggerTemplates.com