Αν σας αρέσουν τα γαλακτοκομικά, δείτε τις επιλογές που σας προτείνουμε και διαλέξτε κάποιο χωρίς να έχετε τύψεις για τις θερμίδες.
- Στην την κατηγορία των γαλακτοκομικών περιλαμβάνετε το γάλα αγελάδας, το αιγοπρόβιο ή το γάλα σόγιας ενισχυμένο με ασβέστιο ( ρόφημα σόγιας ). Αν συνηθίζεται να καταναλώνεται το πλήρες γάλα 3,5%, προσπαθήστε να αλλάξετε σταδιακά τη κατανάλωση του, αντικαθιστώντας το με χαμηλά λιπαρά 1,5%-2%.
- Αν πίνετε κεφίρ, που είναι γνωστό για ευεργετικές ιδιότητες του στην λειτουργία του εντέρου, προτιμήστε αυτό με τα χαμηλά λιπαρά.
- Αν πίνετε καπουτσίνο ή λάτε, ζητήστε να σας το φτιάξουν με γάλα χαμηλών λιπαρών ή άπαχο.
- Προσθέστε άπαχο ή χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά γάλα αντί για νερό όταν φτιάχνετε γεύμα βρώμης ή ζεστά δημητριακά.
- Καταναλώστε γιαούρτι άπαχο ή χαμηλών λιπαρών (2%) ως σνακ.
- Φτιάξτε ντιπ με γιαούρτι 2% αντί για μαγιονέζα, κέτσαπ ή άλλες παχυντικές σάλτσες.
- Φτιάξτε smoothies με φρούτα και γιαούρτι χαμηλών λιπαρών στο μπλέντερ.
- Για επιδόρπιο, φτιάξτε τσιζ κέικ με γιαούρτι χαμηλών λιπαρών, 2 μπισκότα τύπου Digestive θρυμματισμένα στο πάτο του μπολ και τέλος 1-2 κουταλάκια του γλυκού μαρμελάδα της προτίμησής σας (κατά προτίμηση σπιτική) στην κορυφή. Με παρόμοιο τρόπο γίνετε άλλη μια νόστιμη συνταγή με: 2 κουταλιές της σούπας γιαούρτι στραγγιστό, 2 φέτες ανθότυρο , 2 πτι μπερ και γλυκό του κουταλιού της αρεσκείας σας.
- Δοκιμάστε κομματάκια φρούτων της επιλογή σας, με νιφάδες δημητριακών ολικής άλεσης βουτηγμένα σε γιαούρτι χαμηλών λιπαρών ή μέλι με ξηρούς καρπούς βουτηγμένα σε γιαούρτι χαμηλών λιπαρών για ένα γρήγορο επιδόρπιο .
- Για πιο ιδιαίτερη γεύση στα φαγητά κατσαρόλας, στις σούπες, στα βραστά ή ψητά χρησιμοποιείστε ψιλοκομμένο τυρί με χαμηλά λιπαρά ή ανθότυρο
- Τοποθετήστε γιαούρτι άπαχο ή χαμηλών λιπαρών στην κρυφή μιας ψητής πατάτας για μια υπέροχη γεύση.
- Τραγανά κράκερ με γαλοπούλα και τυρί
- Μίνι πίτσες φτιαγμένες στη μισή αναλογία τους με αλεύρι ολικής αλέσεως, σάλτσα ντομάτας και άπαχο τυρί μοτσαρέλα .
- Tοστ με ψωμί/κυπριακές πιτούλες/λεπτές μεξικάνικες πίτες ολικής αλέσεως με γέμιση
- Τυρί κρέμα light, καπνιστός σολομός, λεμόνι και άνηθος (προαιρετικά)
- Τυρί, γαλοπούλα, ντομάτα
- Τυρί κότατζ, μουστάρδα και βραστό/ψητό κοτόπουλο (που έχει μείνει στο ψυγείο από τη προηγούμενη)
- Ψιλοκομμένη κόκκινη πιπεριά, κρέμα τυρί light, ψητό μοσχάρι (πάλι ότι έχει μείνει απ τη προηγούμενη ή το μεσημέρι), λεμόνι, μαρούλι
- Ντάκος (ή κριθαρένιο παξιμάδι) με χωριάτικη σαλάτα, ελιές και ανθότυρο ή φέτα light
Για εκείνους που επιλέγουν να μην καταναλώνουν γαλακτοκομικά προϊόντα:
Εάν αποφύγετε το γάλα λόγω δυσανεξίας στη λακτόζη, ο πιο αξιόπιστος τρόπος για να ωφεληθείτε στην υγεία από τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι να επιλέξετε προϊόντα χωρίς λακτόζη, όπως τυρί, γιαούρτι, γάλα χωρίς λακτόζη, γάλα σόγιας ή ενισχυμένο με ασβέστιο ( ρόφημα σόγιας ) ή καταναλώστε το ένζυμο λακτάση πριν από την κατανάλωση γάλακτος (με προτροπή του γιατρού).
Πηγές ασβέστιο επιλογές για εκείνους που δεν καταναλώνουν γαλακτοκομικά προϊόντα είναι:
• Χυμοί ενισχυμένη σε ασβέστιο, δημητριακά, ψωμί, γάλα ρυζιού ή γάλα αμυγδάλου.
• Κονσέρβες ψαριών ( σαρδέλες, σολομός με κόκαλα ) σόγια, άλλα προϊόντα σόγιας (tofu), κάποια άλλα φασόλια και ορισμένα λαχανικά (το μπρόκολο, η ρόκα, τα γογγύλια , το σπανάκι, το λάχανο και το κινέζικο λάχανο). Η ποσότητα του ασβεστίου που μπορεί να απορροφηθεί από αυτά τα τρόφιμα ποικίλλει.
• Ξηροί καρποί (αμύγδαλα, σπόροι σησαμιού, στραγάλια, ταχίνι).
• Φρούτα (αποξηραμένα σύκα, πορτοκάλι)
• Χυμοί ενισχυμένη σε ασβέστιο, δημητριακά, ψωμί, γάλα ρυζιού ή γάλα αμυγδάλου.
• Κονσέρβες ψαριών ( σαρδέλες, σολομός με κόκαλα ) σόγια, άλλα προϊόντα σόγιας (tofu), κάποια άλλα φασόλια και ορισμένα λαχανικά (το μπρόκολο, η ρόκα, τα γογγύλια , το σπανάκι, το λάχανο και το κινέζικο λάχανο). Η ποσότητα του ασβεστίου που μπορεί να απορροφηθεί από αυτά τα τρόφιμα ποικίλλει.
• Ξηροί καρποί (αμύγδαλα, σπόροι σησαμιού, στραγάλια, ταχίνι).
• Φρούτα (αποξηραμένα σύκα, πορτοκάλι)
Σόνια Παρασκευοπούλου Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
Διαβάστε επίσης: Σνακ: Μπισκότα τύπου Digestive με γιαούρτι, μήλο, καρύδια και μέλι.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου